top of page

L-HUMIK

Uw drijfmest is goud waard.

DALL·E 2023-11-22 16.58.19 - generate more skie.png
bara-mineraler-cec.png
Kationuitwisselend vermogen

Een hoge kationen-uitwisselingsvermogen in het substraat komt de kweker ten goede doordat voedingsstoffen langer in het substraat aanwezig blijven en niet uitspoelen. In buitenteelt kan 1/3 van de voedingsstoffen uitspoelen. Door toevoeging van Bara Klei wordt de uitspoeling sterk beperkt. Een potgrond met een hoge kationen-uitwisseling maakt het substraat zeer flexibel op de verdeling van de voedingsstoffen.

De drie lagen in Bara Klei met de kleimineralen Illit en smectiet geven een hoge kationen uitwisselend vermogen in de potgrond, zie onderstaand schema.

Firefly Cow in field excreting gold bars 59066.jpg
Anionuitwisselend vermogen

Een hoge capaciteit om an- ionen uit te wisselen (AEC) is net zo belangrijk als een hoge CEC. Bara klei buffert nitraat, sulfaat en fosfaat. Een substraat met een hoge P-buffercapaciteit kan echt het verschil bepalen in de opname van fosfaat. Het mobiele fosfaat spoelt vaak gemakkelijk uit, hetgeen slecht is voor zowel de planten en het milieu.

Telers constateren een toename van het aantal plantenwortels en plantgewicht in een substraat door een hoge P-buffercapaciteit. De Bara Klei heeft de juiste minerale samenstelling voor een hoge P-buffercapaciteit. Met Bara Klei in het substraat kan de P - buffercapaciteit oplopen tot 60-70% , zie diagram.

bara-mineraler-aec.png
Bemesting sturen
bara-mineraler-managing-fertilizing.png

Met Bara klei in de potgrond heeft u een effectieve methode om meststoffen bufferen. Door het toevoegen van Bara klei aan